Technische aspecten van een wildcamera

technische aspecten wildcamera

In dit artikel geven wij u tekst en uitleg over de technische aspecten van een wildcamera. Wanneer u zich (voor het eerst) gaat verdiepen in een wildcamera dan kan de informatie waarmee u gebombardeerd wordt overweldigend zijn. Er zijn echter maar enkele aspecten echt belangrijk bij de aankoop van een wildcamera. Aan de hand van de voorbeeld foto geven wij tekst en uitleg over dit specifieke model wildcamera. En de technische specificaties waar u op moet letten bij een nieuwe aankoop.

1. De bewegingssensor

De bewegingssensor registreert zoals de naam al doet vermoeden de bewegingen diee voor de camera plaatsvinden. Wanneer de bewegingssensor een beweging registreert, wordt er vervolgens een foto of video gemaakt. Hoe groter het bereik van de sensor, hoe meer kans u heeft op beeldmateriaal. Immers, een goede sensor die een beweging kan registreren op bijvoorbeeld 15 meter heeft natuurlijk meer kans op succes dan een sensor die slechts bewegingen registreert tot 8 meter.

2. Batterijen

Praktisch alle wildcamera’s werken op AA batterijen. Vaak op 8 of 12 stuks, afhankelijk van welk model wildcamera u heeft. Wij adviseren eigenlijk de ‘betere’ kwaliteit alkaline batterijen of als beste optie ‘lithium’ batterijen. Gaat u de camera intensief gebruiken dan zijn oplaadbare batterijen vaak de beste en meest economische keuze. Goedkope batterijen raden wij af, dit verhoogt de kans dat u beeldmateriaal moet missen. Ook kunnen deze goedkope batterijen uw wildcamera beschadigen.

3. Infrarood verlichting

Evenals een normale fotocamera heeft een wildcamera in het donker verlichting nodig om in het donker beeldmateriaal te verkrijgen. Deze verlichting wordt infrarood genoemd. Infrarood is verkrijgbaar in ‘low glow’ en ‘no glow’. Low glow produceert een zwak rood licht. Door dit rode licht kan in het donker mens en dier worden waargenomen. Low glow wildcamera’s zijn hierdoor minder geschikt voor beveiligingsdoeleinden, maar vaak wel iets voordeliger in aanschaf dan een no glow wildcamera. No glow wildcamera’s produceren in het donker een onzichtbare flits. Dit type wildcamera is dan ook bij uitstek geschikt voor beveiliging en plaatsing op openbaar terreinen. Wilt u meer informatief over infrarood verlichting? Lees dan ons artikel over infrarood verlichting.

4. Lens

De lens van de camera bepaald voor een groot deel de beeldkwaliteit. Over het algemeen is het zo dat hoe hoger het aantal mega-pixels, hoe hoger de beeld kwaliteit. Echter is deze stelregel niet altijd juist! De lens van een camera kan geïnterpoleerd zijn – dat wil zeggen dat via software de beeldkwaliteit verbeterd wordt. In de regel geeft men dan een hoger aantal mega-pixels op vanwege marketingtechnische waarde, maar in de praktijk blijkt dit niet zo te zijn. Voor alle modellen die op Wildcamerakopen.nl vermeldt staan hoeft u zich geen zorgen te maken over interpolatie.

5. Scherm

Sommige wildcamera’s hebben een ingebouwd scherm waarop u direct afbeeldingen kunt terugkijken. Deze optie kan in de praktijk makkelijk zijn wanneer u direct afbeeldingen wilt terug zien. Een andere optie is het gebruiken van 2 SD kaarten. Wanneer u de SD kaart uit de camera verwijderd om uit te lezen, plaatst dan direct een nieuwe SD kaart in de wildcamera. U hoeft zo geen moment te missen. De Burrel S12HD is bijvoorbeeld een wildcamera met een scherm waarop u direct afbeeldingen kunt terugkijken.

Vragen over technische aspecten wildcamera?

Naast de genoemde technische aspecten is uw toepassing van groot belang! Wilt u de camera voor beveiligingsdoeleinden gebruiken of voor natuurfotografie? Mag de camera low glow zijn? Of juist no glow? Ook voor deze keuzes hebben wij een artikel geschreven. Mocht u na het lezen van deze artikelen nog vragen of onduidelijkheden hebben? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag en zo voorkomt u een miskoop! Wij hebben jarenlange praktijk ervaring en kunnen u perfect adviseren bij de aankoop van uw wildcamera.

Klantenservice