Alles over wildcamera’s
Wat is een wildcamera?
Wildcamera’s, ook wel cameraval of wildlife camera genoemd, is een camera die bij beweging een afbeelding of video maakt. U kunt met deze camera wilde dieren in hun natuurlijke omgeving fotograferen, zonder dat u ze stoort. De wild camera is uitgerust met een bewegingssensor of een infrarood sensor die bij een beweging of verhoogde temperatuur beeldmateriaal maakt. Ook bevat een wildcamera vaak een camouflagepatroon, zodat hij niet opvalt. Vaak worden de camera’s in een beschermende kast geplaatst.
Bekijk hier alle wildcamera'sWaarom kiezen voor een wildlife camera?
Er zijn verschillende redenen om voor een wildlife camera te kiezen. Mogelijk wilt u weten welke dieren er in de nacht door de bossen lopen. Of hoort u ‘s nachts geluiden in de tuin en wilt u weten welk dier die geluiden maakt of wie de vuilnis openscheurt. Dan kunt u heel goed een wildcamera gebruiken. Deze maakt namelijk een foto zodra er beweging gedetecteerd wordt.
Toepassingen wildcamera`s
Een wildcamera zorgt dat u ziet wat er ‘s nachts en overdag in het bos, in de tuin of op uw erf gebeurt. Ze worden veel gebruikt voor studies naar dierlijk gedrag, zodat mensen het gedrag van wildlife niet hoeven te verstoren maar toch beeldmateriaal kunnen verzamelen. Daarnaast worden cameravallen ook veelvuldig in de jacht gebruikt. En natuurlijk voor inventarisaties van in het wild levende wezens. Zo kan men bijvoorbeeld informatie verzamelen over voedingspatronen, trekroutes en slaappatronen. Ook kunt u inventariseren of zeldzame dieren zich in een bepaald gebied ophouden. Een wild camera kan dus een goede bron van informatie opleveren. Naast bijzondere afbeeldingen.
Voordelen camera voor fotograferen wilde dieren
Voor het onderzoek naar dierlijk gedrag hebben wildlife camera’s grote voordelen ten opzichte van het direct observeren van dierlijk gedrag. Het beeldmateriaal dat een wildcamera maakt, kunt u delen met andere personen zodat het gedrag beter geëvalueerd kan worden. Bovendien wordt het leefgebied minimaal verstoord in vergelijking met het constant aanwezig zijn in dierlijk gebied. Wanneer u gebruik maakt van een GSM wildcamera wordt verstoring helemaal tot een minimum beperkt. Voorwaarde is dan wel dat u gebruikt maakt van een BlackFlash wildcamera. Dit type cameraval produceert bij nacht opname een onzichtbare flits zodat het wild niet schrikt van rode lampjes of andere flitsen.
Hoe plaats ik een wildcamera?
Naast een goede kwaliteit wildcamera is de locatie waar de camera wordt opgehangen een doorslaggevende factor voor het verzamelen van goed beeldmateriaal. Het plaatsen van de camera op een wildwissel of op een voerplek zorgt voor een grotere kans op succes. Natuurlijk kunt u de kansen op succes ook vergroten door bijvoorbeeld een liksteen op te hangen.
- Afhankelijk van de diersoort die u wilt fotograferen of filmen bepaalt u ook de hoogte waarop de camera wordt opgehangen.
Voor grof wild zoals reeën en zwijnen is het aanbevolen om de camera op ongeveer 70cm hoogte te hangen. - Wilt u afbeeldingen van marters of nog kleinere dieren maken? Dan is het aanbevolen om de camera op ongeveer 35cm hoogte te hangen.
Let op! Zet de wildcamera nooit direct op de grond! De bewegingssensor verliest dan een heel groot deel van zijn bereik waardoor u naar alle waarschijnlijkheid geen beeldmateriaal krijgt. Zie hier een filmpje van succesvol beeldmateriaal van de Stealth cam series.
Kenmerken gebruik
Graag zetten we een aantal kenmerken van een wildcamera voor u op een rij om te zorgen dat u optimaal gebruik maakt van uw nieuwe camera.
- SD kaartje
Er zijn natuurlijk veel verschillende SD kaartjes te verkrijgen in de markt. In de meeste wildcamera’s kunnen SD kaartjes tot max 32GB gebruikt worden. Wij adviseren altijd video klasse 10 te gebruiken vanwege de hoge beeldkwaliteit van onze camera vallen. Een handige tip voor als u uw wildcamera veel gebruikt: gebruik 2 SD kaartjes! Terwijl u het volle SD kaartje uit uw camera haalt om de afbeeldingen of video’s te bekijken, plaatst u het lege SD kaartje direct in de camera. Uw wildcamera staat op deze manier altijd stand-by.
- Accessoires
Naast de het SD kaartje zijn er natuurlijk nog vele accessoires te verkrijgen voor de cameraval. Een handig hulpmiddel voor het bekijken van uw beeldmateriaal op uw smartphone is de SD card reader. Hedendaagse smartphones hebben zeer goede schermen zodat u de afbeeldingen of video’s direct kunt bekijken zonder dat u hoeft in te leveren aan kwaliteit! Natuurlijk kunt u ook de afbeeldingen bekijken op uw computer. Als uw computer geen ingang voor een SD kaart heeft, kunt u altijd gebruik maken van de USB SD kaartlezer.
- Batterij gebruik
Er zijn wildcamera’s op de markt die binnen 3 dagen stand-by tijd 8 AA batterijen volledig leeg kunnen trekken. Het mag duidelijk zijn dat dit een kostbare zaak is. Alle door ons geselecteerde cameravallen zijn als extreem zuinig getest! Niet alleen omdat het voordelig is voor uw portemonnee, maar ook zodat u volledig op uw cameraval kunt vertrouwen. Gebruik nooit zink batterijen voor uw camera. Deze hebben een extreem korte levensduur en zijn daarom ook extreem slecht voor het milieu. Wij kiezen ervoor om een degelijk kwaliteit oplaadbare batterijen te nemen. Deze batterijen kunt u zeer vaak opladen en zijn dus gunstig voor uw portemonnee en het milieu!
Waarop letten bij aanschaf wildcamera
Bij het uitzoeken van een wildcamera zijn er verschillende zaken die een camera uniek maken. En zorgen dat de camera zijn functie dient. Graag lichten we een aantal punten toe waar u bij het aanschaffen van een wildcamera op moet letten.
- Snelheid
U wilt natuurlijk een cameraval met een snelle reactietijd. Vooral als u snel bewegend wild wilt fotograferen, weet u zo dat de camera alles wat langs loopt op de foto zet.
- Resolutie
Natuurlijk wilt u dat de afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn, zodat u goed kunt zien wat er voor de camera langs loopt. Let daarom op de resolutie van de wildcamera of deze bijvoorbeeld in full HD foto’s kan maken.
- Bereik
Waar gaat u de wildcamera plaatsen en wat moet dus het bereik van de bewegingssensor zijn? U wilt mogelijk een groter bereik hebben bij gebruik in een open gebied en heeft aan minder bereik genoeg als de camera in een smalle doorgang of beperkte ruimte wordt gebruikt.
- Glow of No Glow
Bij een wild camera die met infrarood verlichting werkt, kan het infrarood iets zichtbaar zijn of juist niet. Een No Glow camera werkt met onzichtbaar licht, Low Glow wildcamera’s gebruiken zichtbaar licht. Is het dus hinderlijk dat er een licht door mens en dier gezien kan worden of maakt dat niet uit?
Wilt u meer wildcamera advies?
Wij hebben een handige keuzehulp voor u samengesteld. Zo zorgt u dat u de juiste camera kiest voor uw specifieke gebruik. Komt u er nog niet uit? Neem dan contact met ons op!
KlantenserviceVeelgestelde vragen over wildcamera’s
Het is afhankelijk van uw wensen wat voor uw gebruik de beste wildcamera is. Bij Wildcamerakopen.nl raden we de Browning Patriot wildcamera aan voor natuurfotografie. Bent u op zoek naar de snelste GSM wildcamera zodat u direct van de beelden kunt genieten? Dan is de Wildcamera 4G Burrel echt aan te raden.
Een wildcamera maakt opnames in de natuur. Zo kunt u bijvoorbeeld wilde dieren in hun omgeving observeren. Of vastleggen welke dieren u ´s nachts door uw tuin hoort lopen. Een wildcamera maakt een foto of video als deze beweging detecteert.
Er zijn verschillende soorten wildcamera’s. Over het algemeen gebruiken de camera’s infrarood licht om een afbeelding te kunnen maken. Afhankelijk van het model is dit licht zichtbaar of juist niet zichtbaar voor dieren. Om dieren niet te storen in het wild, is het aan te raden een model te kiezen waarbij de infrarood niet zichtbaar is.
Een wildcamera kunt u onopvallend plaatsen, zodat u de dieren niet stoort in hun leefomgeving. Vervolgens kunt u de beelden die u maakt ook delen, bijvoorbeeld met anderen tijdens een studie. En afhankelijk van het type wildcamera dat u kiest, zullen dieren ook geen last hebben van flitsen of rode lampjes.
Er zijn verschillende zaken die zorgen dat elke wildcamera uniek is. Bij het uitzoeken van een wildcamera kunt u letten op:
- Snelheid ofwel de reactietijd
- Resolutie van afbeeldingen
- Bereik van de bewegingssensor
- Glow of No Glow (is infrarood verlichting zichtbaar of niet)
- Prijs