Alles over warmtebeeldkijkers

Wat is een warmtebeeldkijker? 

Warmtebeeldkijkers, ook wel thermal imaging camera’s genoemd, vertalen de temperatuur die objecten en organismen uitstralen naar een voor u zichtbaar beeld. Een warmtebeeldkijker gebruikt u om in het donker of bij slecht zicht dieren of mensen te vinden. Dit kan voor de jacht zijn, voor een dier of mens in nood of juist om mensen op te sporen. Een warmtebeeldkijker is uitgerust met een vergrotingsfactor, minimaal vergelijkbaar met die van verrekijkers. Een aantal warmtebeeldkijkers is in staat foto’s en video’s op te nemen of deze zelfs live te streamen. Zo kijken meer mensen tegelijk met u mee. Dankzij een hoge beeldverversingssnelheid kunt u met sommige warmtebeeldkijkers snel bewegende dieren moeiteloos volgen. Een warmtebeeldkijker gebruikt u onder meer voor beveiliging, jagen en opsporing.

Bekijk hier alle warmtebeeldkijkers

Een warmtebeeldkijker geeft u nachtogen

U blijft uw kostbare tijd investeren om de wildschade te beperken. Uren, dagen en weken. Maar telkens volgens hetzelfde patroon; wanneer de zwijnen tevoorschijn komen en het prime time is dan heeft u de middelen niet meer om zaken te doen. Maar het kan ook anders. Er is een manier waarbij u wel succes oogst wanneer anderen het voor gezien houden. Met een warmtebeeldkijker heeft u een paar haviksogen in het donker. Alles wat leeft licht op en krijgt u haarscherp in beeld, dichtbij en veraf.

Wat doet een warmtebeeldkijker?

Een warmtebeeldkijker focust op infrarood straling in plaats van op licht zoals een gewone fotocamera doet. Hierdoor ziet deze kijker wat de temperatuur van iets is en niet de kleur. Elk object dat warmer is dan het nulpunt wordt zo waargenomen. Ook dieren en foeragerend wild zoals herten, reeën en zwijnen. Met een goede, scherpe warmtebeeldkijker kunt u zelfs muizen spotten. De huidige technologie maakt het mogelijk om voor het schot uw doel duidelijk aan te spreken. Zo ziet u niet alleen het verschil in grootte tussen overlopers en volwassen varkens maar ook keiler en zeug houdt u gemakkelijk uit elkaar.

Grote voordeel van warmtebeeldkijkers

  • Zowel ‘s nachts als overdag te gebruiken
  • In staat om door mist, regen, vallende sneeuw en grassprieten te kijken

Wat is het verschil tussen een warmtebeeldkijker en nachtzichtkijker?

De termen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Sterker nog, vaak wordt er ook nog gesproken over een infraroodcamera of infraroodkijker. Daarover kunnen we trouwens kort zijn, een warmtebeeldkijker is altijd een infraroodkijker en een nachtzichtkijker is mééstal ook een infraroodkijker of infraroodcamera.

Nachtkijkers worden ook wel restlichtversterkers genoemd en dat is niet zonder reden. Nachtzichtkijkers hebben altijd een lichtbron nodig die ze kunnen versterken. Dat kan het licht van maan en sterren zijn en de meeste van deze kijkers kunnen ook infraroodlicht versterken. Ze pakken daarbij infraroodstraling met een korte golflengte. Omdat dat niet zo ver reikt, wordt er vaak een eigen infrarood lichtbron gebruikt. Onzichtbaar licht, dat door de nachtzichtkijker te zien is alsof u met een zaklantaarn schijnt.

Warmtebeeldkijkers daarentegen, zijn thermische beeldomvormers. Ze kunnen in totale duisternis en zonder externe lichtbron toch een beeld vormen door infraroodstraling met een lange golflengte om te vormen tot een voor het menselijk oog zichtbaar beeld. Omdat elk oppervlak met een andere temperatuur een andere straling uitzendt, kan hierdoor toch een goed beeld van de omgeving verkregen worden zonder ook maar enig spoortje van restlicht nodig te hebben. Lange golflengtes hebben een groot bereik, daarom kunt u met warmtebeeldkijkers over het algemeen verder kijken dan met nachtzichtkijkers.

Deze warmtebeeldkijkers verkopen wij

Warmtebeeldkijkers zijn beschikbaar in diverse merken en modellen. Wij bieden o.a. Pulsar, Infiray, Lahoux en Seek aan. Van handheld warmtebeeldkijkers, hierbij moet u denken aan minoculairs en verrekijkers waarmee u perfect kunt observeren. Maar ook warmtebeeldrichtkijkers die net als een gewone richtkijker op een wapen geplaatst kunnen worden en dezelfde functionaliteit hebben. Tenslotte zijn er nog voorzetwarmtebeeldkijkers, die kunt u voor uw bestaande richtkijker plaatsen om op een simpele manier warmtebeeld aan diens eigenschappen toe te voegen.

Meer weten over een warmtebeeldkijker?

We hopen u hiermee wat wijzer te hebben gemaakt over de thermische nachtzichtwereld. Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie over een bepaalde warmtebeeldkijker? Neem dan met ons contact op, wij helpen u graag!

Klantenservice