Alles over een nachtkijker

Wat is een nachtkijker?

Een nachtkijker heet ook wel een restlichtversterker omdat zij het restlicht uit hun omgeving van maanlicht, sterren of infrarood licht halen wat door de lens naar binnen komt. Hierdoor kunt u zien in omstandigheden waarbij dat normaal gesproken niet mogelijk is voor het menselijk oog. Daarnaast kunnen nachtkijkers zelfs in de slechtste omgevingsomstandigheden hele duidelijke beelden afleveren.

Nachtkijkers zijn wel degelijk verschillend van ‘restlicht’ kijkers. Een nachtkijker benut de optische eigenschappen om licht te verzamelen en deze te bundelen naar een zichtbaar beeld. Goede verrekijkers hiervoor zijn ook verrekijkers die vergelijkbaar zijn met modellen voor astronomie gebruik, deze gebruiken echter wel vaak een enorme vergroting om de sterren beter te tonen. Nacht kijkers voor wild, vogels of andere onderwerpen hebben vaak een mindere vergroting nodig.

De afgelopen jaren worden nachtkijkers steeds meer gebruikt en zijn ze niet meer beperkt tot het militaire domein. Ook zijn ze een stuk goedkoper geworden. Ze worden gebruikt in de veiligheidssector, in de nachtnavigatie, voor research, bij de observatie van nachtdieren en zelfs voor recreatieve activiteiten zoals airsoft.

Bekijk hier alle nachtkijkers

Alles op een rijtjje

Bij een nachtkijker of restlichtversterker:

  • wordt het beeld gevormd door het resterend licht te versterken met een catode
  • bij weinig aanwezig licht kan men gebruik maken van een infraroodbron, maar het beeldveld verkleint wel
  • kan het toestel niet in rook of in de mist gebruikt worden
  • heeft beperkte werkafstanden, doorgaans zo ver als de infraroodbron straalt
  • heeft een beperkte scherptediepte

Hoe werkt een nachtkijker?

Nachtkijkers hebben een conventionele lens die fotonen verzamelen die het bestaande nachtlicht vormen en een deel van het licht van het nabijgelegen infrarood opvangt. Wanneer deze fotonen in de versterkerbuis van de zoeker komen, worden ze omgezet in elektronen. Deze elektronen gaan dan door de buis die andere elektronen uit hun atomen vrijgeeft, waardoor hun aantal met duizenden wordt vermenigvuldigd. Hiervoor wordt een microkanaalplaat, ook wel MCP genoemd, gebruikt. Vervolgens worden de elektronen via een elektrochemisch proces door een fosforfilter geleid, dat ze in licht omzet. Tot slot wordt een beeld getoond, meestal in lichtgroen, van wat er in het donker verschijnt. Dit beeld is direct te zien door het kijkglas of door middel van een elektronisch display.

Voordelen van nachtkijkers

  • Eenvoudig in gebruik
  • Leveren scherpe beelden
  • Veel toepassingen
  • Sommige kunnen ook fotograferen en filmen
  • Licht en makkelijk te vervoeren

Nadelen van nachtkijkers

  • Sommige modellen kunnen duur zijn
  • De duurzaamheid van de batterijen kan beperkt zijn

Welke generaties van nachtkijkers zijn er?

Nachtkijkers worden geclassificeerd in de generaties 1 tot en met 3. Dit wordt gebaseerd op de mate waarin het restlicht wordt versterkt. Hoe hoger de generatie, des te helderder het beeld en hoe groter uw kijkafstand. Het aantal lijnen per millimeter geeft de beeldresolutie weer en bepaalt de mate waarin u details kunt zien en onderscheiden. Hoe hoger deze waarde (aangeduid als Lp/mm), des te meer details u kunt zien. U kunt daarbij de volgende vuistregel hanteren:

Generatie 1: Nachtkijkers van de eerste generatie zijn de meest toegankelijke varianten die verkrijgbaar zijn op de markt. Deze zijn uitermate geschikt voor de hobbyist die in zijn algemeenheid ‘s nachts wil kunnen zien. Gen. 1 biedt een zeer mooie kijkervaring in het donker en is eenvoudig te bedienen. De samenstelling ervan zorgt ervoor dat het aanwezige licht ongeveer 1.000x versterkt wordt. Het waargenomen beeld kan een lichte vertekening bevatten rondom de buitenste rand (geometrische vervorming). Generatie 1+ geeft dezelfde lichtopbrengst, maar biedt een hogere beeldresolutie

Generatie 2: Bij Gen. 2 kijkers is een speciale micro-kanaalplaat toegevoegd, waardoor het restlicht tot wel 20.000x versterkt kan worden. Daarnaast zijn inmiddels ook Gen. 2+ en Gen. 2+ HD beschikbaar. Deze geven een nog hogere beeldresolutie. Laatstgenoemde beschikt over de beste lens en neigt daarmee naar de derde generatie. Gen. 2+ HD nachtkijkers bieden de beste beeldkwaliteit en -resolutie die verkrijgbaar is voor de particuliere markt

Generatie 3: Generatie 3 nachtkijkers beschikken over een gevoelige chemische samenstelling van een fosfor-beeldplaat (Gallium Arsenide). Hierdoor wordt een extreem helder en scherp beeld gerealiseerd. Deze nachtkijkers beschikken over een restlichtversterking van circa 30.000 – 50.000x en leveren vaak wel 64-72 Lp/mm. Generatie 3 restlichtversterkers met IIT worden uitsluitend gemaakt voor de (para-)militaire gebruiker en zijn daarmee niet beschikbaar voor de particuliere markt. Digitale nachtkijkers van Generatie 3 mogen wél gewoon aan de particuliere gebruiker worden geleverd.

Infraroodlicht

Restlichtversterkers maken allemaal gebruik van restlicht (maan- en sterrenlicht), maar dit kan soms betekenen dat er in volledige duisternis weinig tot niets te zien is. Daarom zijn tegenwoordig alle nachtkijkers uitgerust met een infraroodstraler, ofwel IR Illuminator. Infraroodstralers werpen een onzichtbare straal naar voren die wél zichtbaar is voor uw nachtkijker. Hierdoor wordt uw kijkafstand vergroot. In het algemeen zijn infraroodstralers uitgerust met een golflengte van 850nm of 940nm, waarbij u de volgende vuistregel kunt hanteren:

  • Golflengte 850nm:wanneer u over grotere afstand extra licht nodig hebt en het niet uitmaakt of de infraroodlichtbron – rode gloed – zichtbaar is (als u bijv. door een donker weiland loopt en wilt kunnen zien waar u loopt)
  • Golflengte 940nm:wanneer u op korte afstand extra licht nodig hebt maar de infraroodbron beslist niet zichtbaar mag zijn voor dieren (essentieel bij bijv. jacht)

Verschil nachtkijker en warmtebeeldcamera

Het grootste verschil tussen deze twee nachtzichtsystemen is dat de nachtkijker werkt op basis van lichtversterking en de warmtebeeldcamera op basis van temperatuurverschillen. Hierdoor werken ze dus heel verschillend van elkaar. Daarnaast zorgt dit ervoor dat het beeld dat u ziet ook verschillend is.

Een nachtkijker werkt door het restlicht (licht van de maan, sterren etc,) vele malen te versterken. Daarnaast kan een nachtkijker infraroodlicht waarnemen. Daarom zijn ze doorgaans voorzien van een infraroodschijnwerper. Die werkt als een soort voor de mens onzichtbare zaklamp. Hierdoor kunt u ook bij volledige duisternis of in donkere gebouwen waarnemen. Een analoge nachtkijker geeft een groen beeld. Een digitale zal doorgaans een grijs/wit beeld geven bij duisternis.

Omdat een warmtebeeldcamera temperatuur omzet in beeld, is hij niet afhankelijk van licht. U kunt een warmtebeeldcamera dus overdag en ‘s nachts gebruiken. Ook is het bereik vaak groter. Warme objecten zoals mensen en dieren lichten op tegen de achtergrond. Behalve uit de buitentemperatuur ook rond de 37 graden Celsius ligt. Omdat warmte een andere straling geeft dan licht, kunt u met een warmtebeeld kijker ook door mist heen kijken, door rook heen kijken en ook beter door begroeiing.

Meer advies nodig?

Wilt u meer advies over nachtkijkers? Neem contact op met de klantenservice.

Klantenservice